De Jordaan, volkswijk in Amsterdam

De Jordaan, van oorsprong een echte volkswijk in het hartje van Amsterdam. De wijk had vroeger vele grachten. Deze hadden bijna allemaal een bloemennaam, zoals de Rozengracht en de Egelantiersgracht. De naam Jordaan komt waarschijnlijk van de naam die de Prinsengracht, een van de grachten die de wijk begrenst, kreeg van de bewoners. Zoals in de Bijbel men de Jordaan niet over mag steken, zo zouden de bewoners van de Jordaan niet over de Prinsengracht naar de aangrenzende rijkere buurten mogen gaan. Beroemde inwoners van de wijk waren Rembrandt van Rijn. Hij stierf in zijn huis aan de Rozengracht. Ook Jan Klaassen, de man op wie de bekende poppenkastfiguur is gebaseerd, woonde in de Jordaan. Maar ook bekende volkszangers als Rene Froger en Koos Alberts werden hier geboren en getogen. De Jordaan is beroemd om zijn volksmuziek die voortkomt uit de Italiaanse belcanto. In de liederen wordt vaak een romantisch beeld geschetst van vroeger tijden toen grote families dicht bij elkaar woonden en solidair met elkaar waren. Willy Alberti en Johnny Jordaan zijn beroemde vertegenwoordigers van deze volksmuziek. Elk jaar nog wordt het Jordaanfestival gehouden. Dit festival duurt drie dagen en vele artiesten die het Amsterdamse levensliedjes in ere willen houden, treden hier dan op in de gezellige kroegjes.

Vroeger werd de wijk bewoond door arbeiders en kleine vaklieden. De huizen zijn hier dan ook, anders dan bijvoorbeeld in het echte centrum, veel kleiner en smaller. Na de Tweede Wereldoorlog was de wijk in slechte staat en werden er plannen gemaakt voor sloop en nieuwbouw. Na veel protest van de bewoners werd besloten de wijk op te knappen en monumenten in oude staat te herstellen. In dezelfde periode kwam een trek uit de stad op gang. Gezinnen vertrokken naar naburige steden als Almere en Lelystad. De leeggekomen huizen werden vanaf de jaren zeventig ingenomen door jongeren, kunstenaars en andere creatievellingen. Langzamerhand werd de Jordaan steeds aantrekkelijker en de laatste jaren van de vorige eeuw werd het zelfs de hipste wijk van Amsterdam. Veel alleenstaanden en jongeren vonden hun plekje in de oude Jordaan.

Erg leuk is om een van de markten te bezoeken die de Jordaan rijk is. Zo proef je de echte Jordanese sfeer. Er zijn vier markten die elk om de zoveel weken worden gehouden. Kijk bijvoorbeeld eens rond op de Boerenmarkt, met heerlijke producten uit de regio. Of snuffels op de Noordermarkt, de rommelmarkt met leuke antieke en brocante spulletjes. Verder is er nog een warenmarkt op de Lindengracht en een lapjesmarkt in de Westerstraat.

Oude foto Jordaan