Een borreltje in de Jordaan

De Jordaan, de gezelligste wijk van Amsterdam, is natuurlijk befaamd om zijn kroegjes en buurtcafés. De wijk kent een rijke historie. Vroeger woonden hier veel arbeiders met hun kinderrijke families. Ze woonden krap in smalle en kleine huizen. Hierdoor was het leven buitenshuis belangrijk. Men zocht elkaar op om nieuwtjes uit te wisselen, maar ook om levensliederen te zingen. In de echte levensliederen van de Jordaan wordt meestal het leven van vroeger bezongen, waarin men nog samen met elkaar leefde en voor elkaar zorgde in wel en wee. De Jordanese muziek is een muzieksoort op zich geworden. Hier worden de echte smartlappen gezongen. Liedjes waarin het lief en leed van de doorsnee Amsterdammer wordt bezongen. De Jordaan is de belangrijkste buurt in de stad waar het levenslied wordt bezongen. Niet voor niets is er in de wijk het Johnny Jordaanplein te vinden. Met een groot standbeeld wordt deze icoon van het levenslied geëerd. Samen met tante Leen, ook een bekende verschijning in de buurt, zong hij veel bekende liederen. Wie kent het ‘Bij ons in de Jordaan’ niet? Ook zangers als Andre Hazes en Rene Froger zijn schatplichtig aan Johnny Jordaan. Zingen werd in vroeger dagen meestal in de kroegjes gedaan. Staand op de biljarttafel is menig zanger zijn carrière begonnen.

Door deze muzikale traditie is ook het uitgaansleven in de Jordaan bekend geworden. De wijk kent vele zogenaamde bruine cafés. Kroegjes die veel bezocht worden door buurtbewoners die elkaar hier ontmoeten. Meestal bestaat dit soort etablissementen al decennia lang. Hier vind je nog het echte gezellige Amsterdamse gemoedelijke kroegleven.

Een van die cafeetjes komt ook als vaste trekpleister weer terug in de televisieserie Baantjer. Hier komt de oude rechercheur altijd weer terug om zijn borreltje te drinken en om bij de eigenaar inlichtingen in te winnen over de moordzaak die hij onderzoekt. Om het echte Jordanese uitgaansleven te leren kennen worden zelfs speciale kroegentochten georganiseerd. Zo leer je de cafeetjes kennen waarin beroemde Jordanezen zoals Tante Leen en Manke Nelis hun borreltje dronken en hun liederen zongen. En drink je samen met de echte Jordanees gezellig een biertje of speel je een spelletje biljart. De tafeltjes zijn nog bedekt met de ouderwetse tapijtjes en het interieur is er nog overwegend bruin. Onder de klanken van de klok van de oude Westertoren waan je je terug in vroeger tijden.

Cafe Baantjer Warmoesstraat