Van pittoreske grachten naar verborgen hofjes en coffeeshops

Van pittoreske grachten naar verborgen hofjes en coffeeshops

Voor toeristen is er in Amsterdam genoeg te doen. Een wandeling door de Jordaan, een bezoek aan één van de musea en natuurlijk even een jointje roken in de coffeeshop. Dat je hier legaal kunt blowen is voor veel buitenlanders al moeilijk te bevatten, maar wanneer je uit moet leggen hoe coffeeshops hun wiet weer geleverd krijgen raken zelfs Nederlanders de weg kwijt. Je mag het immers wel kopen en verkopen, maar het telen en leveren is vervolgens weer verboden. Een bizarre constructie, want die wiet moet toch ergens vandaan komen. Hoe zit dat precies?

Grijs doolhof van halve regels

Zie ook: Freeuk.com

Zie ook: Freeuk.com

Wat betreft het telen van wiet is de wet duidelijk, dit is simpelweg verboden. Toch moet dit gebeuren om het te kunnen verkopen, dus zie je op dit vlak een mengeling van kleine thuiskwekers en grotere kwekerijen. De markt voor wietzaden zelf is geheel legaal doordat deze geen THC bevatten. Deze worden door growshops en online zadenhuizen verkocht in verschillende soorten en selecties. Vervolgens komt de wiet bij de coffeeshop. Die mag het officieel niet kopen, maar dit wordt door de wet gedoogd zolang de coffeeshop niet meer dan 500 gram cannabis in bezit heeft. Het gevolg is dat de voorraad meerdere malen per dag aangevuld moet worden om aan de wensen van de klant te voldoen. Vanaf dit punt is de wiethandel legaal, al mag er door de Europese regelgeving dan weer geen BTW over geheven worden.

De toekomst van het gedoogbeleid

Wie dit zo leest kan niet anders concluderen dan dat dit een erg omslachtige manier van werken is. Er gaan dan ook al langere tijd geluiden op om te kiezen voor een duidelijk beleid; legaliseren of verbieden. Zelfs rechters weten niet goed wat ze er mee aan moeten, zo bleek onlangs uit een rechtszaak. Het OM had hierbij enkele coffeeshophouders aangeklaagd omdat deze cannabis aan buitenlanders hadden verkocht. De rechter oordeelde echter dat het gedoogbeleid zo onduidelijk is, dat hij in de zaak geen gewogen oordeel kon vellen. Misschien wordt het toch eens tijd voor de politiek om naar een helder beleid te zoeken.